Hva er et webinar software og hvilken bør jeg velge?

Et webinar software, eller programvare på norsk, gjør det mulig for bedrifter eller enkeltpersoner å sende ut videopresentasjoner til eksisterende eller potensielle kunder. Webinar programvaren hjelper deg med andre ord med å arrangere og administrere webinaret du ønsker å holde. I noen tilfeller kan programvarer for webinar være dyrt, mens det i andre tilfeller er helt gratis å gjennomføre et webinar. Programvarene skiller seg med andre ord fra hverandre når det kommer til pris i tillegg til tilknyttede funksjoner. Generelt sett betaler man for det man får når det kommer til webinar programvarer, noe som betyr at de billigere versjonene i noen tilfeller mangler viktige funksjoner.

Du kan heldigvis velge og vrake fra et hav av programvarer til ditt neste webinar. Dette innebærer at du kan veie fordelene og ulempene med hvert alternativ opp mot hverandre. Vi anbefaler deg å gjøre deg kjent med de forskjellige løsningene til hvert alternativ, slik at du vet hva du kan forvente deg når du velger en programvare. Når du velger programvare er det viktig at du tenker på hvor mange deltakere du vil at skal delta, funksjonene du trenger og budsjettet ditt. Du bør også vurdere om du vil velge en programvare som kan lastes ned eller ikke, hvordan du vil at utseendet skal være og hvilke analysefunksjoner du vil ha. Ønsker du å kjøre avstemninger i løpet av webinaret ditt? Da må du forsikre deg om at programvaren du velger tilbyr denne funksjonen. Støtter webinarløsningen mobile enheter og de mest vanlige operativsystemene? Dette er viktig for at flest mulig mennesker kan delta på webinaret ditt. Du kan blant annet bruke programvarer som Zoom, Demio, YouTube, Vimeo og Google+ Hangouts når du skal holde et webinar, og hver programvare skiller seg fra hverandre når det kommer til tilleggstjenester, pris og andre funksjoner. Antall programvarer for webinar har økt betraktelig de siste årene, og det kan være vanskelig å vite hvilken man bør bruke. Vi gir deg en oversikt over fordelene og ulempene med de nevnte programvarene slik at du bedre kan avgjøre hvilket alternativ som passer best for ditt formål.

Ulempene med enkelte webinar programvarer inkluderer blant annet forvirrende og kompliserte nedlastinger og utvidelser, tekniske problemer lyd og video, og grenser for hvor mange deltakere som kan se på webinaret. Når du skal velge programvare bør du blant annet se på om programvaren tillater flere enn én foredragsholder, om deltakerne er nødt til å laste ned en plugin, hvor mange personer som kan delta på webinaret samtidig og om lyden og videokvaliteten er god. Disse faktorene kan være med på å avgjøre hvilken programvare du velger å gå for og avhenger av dine preferanser og ditt formål. De aller beste webinar programvarene gjør det enkelt å ta opp lyd og video, dele sendingen og engasjere lytterne.

Hva er et webinar?

Ordet webinar kommer av en sammenslåing av de to ordene web og seminar, og innebærer nemlig akkurat dette: et web seminar. Et klassisk webinar kan også defineres som en online presentasjon der foredragsholderen deler skjermen sin mens vedkommende holder en muntlig presentasjon for alle online deltakere. I senere tid har hybrid webinar blitt mer populært og innebærer at foredragsholderne presenterer for et online publikum i tillegg til et fysisk publikum. Man kan dermed si at et hybrid webinar er en kombinasjon av det klassiske webinaret og webcast. Webinaret sendes via internett ved bruk av webinar programvare. Deltakere på webinaret følger enten med på foredraget ved fysisk tilstedeværelse, eller fra sin mobiltelefon, PC eller sitt nettbrett og både ser og hører foredragsholderne. Et webinar kan vare i alt fra en time til en hel dag. Bedrifter kan velge å rette webinaret sitt mot andre bedrifter (B2B) eller mot enkeltpersoner (B2C). En viktig del av webinaret er å velge en programvare som passer situasjonen, noe vi utdyper videre i denne artikkelen.

Zoom:

Ønsker du å holde et webinar? Zoom er et populært webinar software du kan benytte deg av. Med Zoom kan du arrangere arrangementer med opptil 100 interaktive videodeltakere. Alternativene du kan velge mellom varierer fra mellom 100 - 10.000 deltakere som kan se på foredraget samtidig. Zooms video er av høy kvalitet slik at alle deltakere får en god opplevelse uten komplikasjoner dersom de har en god internettforbindelse. Med Zoom får man også en dialogboks hvor deltakerne kan stille spørsmål og få tekstsvar eller svar live under webinaret. Deltakerne har også muligheten til å rekke opp hånda virtuelt under webinaret og dermed stille spørsmål til foredragsholderen. Zoom gir deg også muligheten til å sende webinaret ditt direkte via Facebook Live eller YouTube. Som administrator av webinaret kan du også slå av og på mikrofonene til deltakerne.

Demio:

Med Demio kan brukere delta i webinaret rett fra nettleseren sin og behøver dermed verken å laste ned programvaren på datamaskinen eller appen på mobilen. I mange tilfeller kan det å tvinge brukere til å laste ned programvare ha negativ effekt på oppmøte, noe Demio har tatt i betraktning. Designet er også minimalistisk for å gjøre det mest mulig visuelt tiltalende for både foredragsholdere og deltakere. Programvaren er også svært enkel å benytte seg av, noe som gjør Demio til et godt alternativ. Demo tilbyr både forhåndsinnspilt opptak og liveopptak. Under webinaret ditt kan du kjøre interaktive avstemninger, dele dokumenter med deltakerne live, kjøre spørsmålsrunder og mye mer. Med Demio kan deltakerne også sende private meldinger til den som holder webinaret eller offentlige meldinger som blir synlig for alle.

YouTube:

Også YouTube tilbyr muligheter å holde et webinar gjennom YouTube live. Dette er helt gratis og gir deg tilgang til nesten ubegrenset antall deltakere. Dersom bedriften din allerede har følgere via YouTube vil det i mange tilfeller være enklere å få dem til å delta på webinaret ditt. Ettersom YouTube opprinnelig ikke ble laget for webinar-formål har de ikke avanserte funksjoner som blant annet Zoom og Demio har. Video-plattformen er derimot svært anerkjent og enkel å bruke, og alle som er innlogget hos YouTube kan kan delta i den online chatten under webinaret. Du har muligheten til å slette upassende kommentarer, og til og med bannlyse brukere som skriver slike kommentarer.

Vimeo:

Vimeo tilbyr også muligheten for å arrangere webinar. For å arrangere et webinar må du ha Premium-planen, som innebærer det dyreste alternativet Vimeo tilbyr. Du har med andre ord ikke muligheten til å arrangere et webinar gratis slik blant annet YouTube tilbyr. Med Vimeo kan du strømme webinaret ditt til andre sosiale plattformer som blant annet YouTube, Facebook og Linkedin. Du deler skjermen din enkelt og greit med deltakerne, og kan i tillegg legge ved grafikk og logoer til skjermen. Med Vimeo kan du også inkludere spørsmålsrunder, avstemming og chatte. Vimeo er en reklamefri webinarløsning og tjener penger ved at kunder betaler for en plan som gir dem tilgang til alt Vimeo har å by på for et vellykket webinar. Vimeo er en ledende webinarløsning og svært populær blant bedrifter, kanskje på grunn av sitt flotte design og sine gode tilleggsfunksjoner.

Google+ Hangouts:

I tillegg til de overnevnte er Google+ Hangouts også et alternativ dersom man ønsker å gjennomføre et webinar. Google+ Hangouts er gratis og en del av Google+. For å gjennomføre et webinar med Google+ Hangouts må du ha en YouTube kanal og en Google Chrome nettleser. Webinaret kan gjennomføres for en liten gruppe på 30 personer eller sendes live til et større publikum via YouTube. Opptaket blir tilgjengelig på YouTube etter sending og foredragsholderen kan velge om dette skal være privat eller offentlig. Google+ Hangouts er populært og gjør det mulig for flere personer å snakke samtidig under webinaret.

Neste gang du ønsker å holde et webinar for kunder eller for å markedsføre ditt produkt kan du benytte deg av en av programvarene nevnt ovenfor. Gjør deg kjent med fordelene og ulempene med hver alternativ, ta i betraktning ditt budsjett og vær bevisst på formålet med webinaret. Uansett om du velger Zoom, Demio, YouTube, Vimeo eller Google+ Hangouts til ditt neste webinar er forutsetningene der for et vellykket webinar.